Dedikoduyla kredi geri çağırma

Bankaların son uygulaması şirketleri çileden çıkardı. İflas erteleme isteyen şirketle iş yapan firmalar hakkında 'zorda' dedikodusu çıkaran bazı bankaların daha sonra da krediyi geri çağırdığı belirtiliyor.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 20 Şubat 2016 07:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Dedikoduyla kredi geri çağırma

Ercan Baysal

En ufak endişe ortamında şirketlere verdikleri kredileri geri çağıran bazı bankalar yine işbaşı yaptı. Bankaların son dönemdeki uygulamaları ise şirketleri çileden çıkardı. Bankaların, iflas erteleme istemeyen şirketlerle iş yapan diğer firmalardan da kredi geri çağırmaya başladığı belirtildi.

ZORA SOKUYORLAR

Bankaların kredi geri çağırmaya bahane etmek için firmalar hakkında 'zorda' dedikodusu çıkardığı iddia edildi. Bilançosu sağlıklı, ödemeleri düzgün firmaların bile bankaların son uygulaması nedeniyle zor dönem yaşadıkları kaydediliyor. Türkiye genelinde bankaların kredi geri çağırmaları nedeniyle çok sayıda firmanın zora girdiğine dikkat çeken Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) üyelerinin konuyu hükümet yetkililerine ilettiği öğrenildi. Türkiye genelindeki 365 oda ve borsa başkanının bu durumdan şikayetçi olduğu ve Kabine üyelerine bu durumu birebir görüşmelerinde anlattıkları belirtildi. Bilançosu düzgün olan işletmelerin bile bankaların kredileri geri çağırmasıyla birlikte birkaç aydır ayakta kalmakta zorlandığına dikkat çeken bir oda başkanı, sağlam firmaların bile finans sektöründeki dedikodular nedeniyle batma riskiyle karşı karşıya kaldığını ifade ediyor.

Hükümetin tedbir almaması halinde finans sektörünün yaklaşımı nedeniyle 2016 yılında çok sayıda firmanın zora gireceği kaydediliyor. Geçtiğimiz günlerde, tekstil, inşaat, gıda, demir çelik gibi birkaç sektörde firmalar iflas erteleme istemişti. Bu gelişmenin ardından bankaların tavrı nedeniyle bu yıl iflas ertelemenin farklı sektörlere de sıçrayacağı ifade ediliyor. Finans sektörünün her yıl 20 milyar liranın üzerinde net kar elde ettiğine dikkat çeken bir TOBB yetkilisi "Türkiye'de hiçbir sanayici ve üretici bu miktarda kar elde etmiyor. İflas ertelemeye hangi firma başvurdu ise onunla iş yapan firmalara verilen kredilerde geri çağrılıyor. Banka çalışanları şirketler hakkında 'zor durumda' dedikodusu yayıyorlar. Sonrasında şirkete gidip sizin hakkınızda batacak söylentisi var deyip kredileri geri çağırıyorlar" dedi.

MALİ DURUMU BOZULAN ŞİRKETE DESTEK

Şirketler finansal yönden zora düştüğünde iflas erteleme ile krizden çıkmaya çalışıyor. Borç yapılandırması gibi desteklerle firmalar ayakta kalmaya çalışıyor. İflas erteleme, mali durumu bozulan şirket ve kooperatiflerin sermayesinin korunması için gerekli tedbirlerden birisi olarak Türk Ticaret Kanunu tarafından düzenleniyor. Mahkeme, şirketin mali durumunun düzeltilmesini mümkün gördüğü takdirde yönetim kurulu veya bir alacaklının talebi sonucunda iflas erteleme kararı verebiliyor. Kamu alacağı ve SSK primleri dahil yasal takip yapılamıyor.

YÜKSEK FAİZ YATIRIM DÜŞMANI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, faiz konusunda hassas olduğunun altını çizerek faizi enflasyonun en önemli sebebi olarak gördüğünü ifade etmişti. Erdoğan, "Kim faizi yükseltmeyi savunuyorsa, o bu ülkede yatırımların istihdamın düşmanıdır. Benim ülkemde yatırım olacaksa kredi musluklarının açık olması lazım. Muslukların açık olması için yüksek faizin olmaması lazım" demişti. Erdoğan, faizlerin komisyonlarla birlikte yüzde 15, yüzde 16 ve yüzde 17'lere çıktığını ifade ederek yüksek faizlerle yatırım yapılmayacağını dile getirmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber